Чому AstraZeneca відкликає свою вакцину від коронавірусу: пояснили у "Сніданку з 1+1"

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
AstraZeneca припиняє випускати вакцину проти коронавірусу
Getty Images

AstraZeneca заявила, що відкликає свою вакцину від COVID-19 на тлі скандалу про побічні ефекти.

Поділитися:

Компанія AstraZeneca заявила про відкликання своєї вакцини проти коронавірусу по всьому світу. Виробники пояснили, що їхнє рішення суто комерційне, мовляв, препарат перестав бути затребуваним. Тож вакцину більше не будуть виготовляти і постачати, оскільки її замінили нові вакцини, які покликані боротися із новими штамами вірусів.

Днями стало відомо, що британсько-шведська фармацевтична компанія визнала, що її вакцина від ковіду може викликати тромбоз із синдромом тромбоцитопенії, тобто проблемами із зупинкою кровотечі. Такий рідкісний побічний ефект від свого препарату фармгігант вперше визнав у судових документах після того, як на компанію подали груповий позов, звинувативши її вакцину у спричиненні десятків смертей і серйозної шкоди для здоров'я багатьох людей. Серед тих, хто позивався до AstraZeneca, був і Кем Міллер, чоловік та батько двох дітей. Його трирічний син Ніл Міллер помер у травні 2021-го невдовзі після щеплення від ковіду. Спочатку медики зазначили, що смерть настала внаслідок серцевої хвороби та ревматоїдного артриту. Після року розслідувань сім'я домоглася нової довідки про смерть, де однією з причин вказано згустки крові та низький рівень тромбоцитів, спричинені вакциною. Ще одна родина, яка називає себе постраждалими від AstraZeneca - британці Джеймі та Кейт Скотт. Навесні 2021-го теж після вакцинації захворів 44-річний Джеймі, потрапивши до лікарні з крововиливом у мозок. Його врятувала вчасна операція, але більше місяця чоловік провів у комі, у Джеймі суттєво погіршилося здоров'я, він став погано бачити, через що не може кермувати авто, і втратив роботу в IT-компанії. Загалом родини постраждалих вимагають від AstraZeneca компенсації на суму понад 125 млн доларів.

"Ми висловлюємо співчуття всім, хто втратив близьких або повідомив про проблеми зі здоров'ям. Безпека пацієнтів є нашим найвищим пріоритетом, і ми послуговуємося суворими стандартами для виготовлення усіх ліків, зокрема і вакцини", - заявили в AstraZeneca.

Фармкомпанія наполягає, що переваги вакцинації переважають ризики надзвичайно рідкісних потенційних побічних реакцій. Це підтверджують і клінічні дослідження із мільйона людей: лише сім із них ризикують отримати тромбоз, - кажуть науковці. Безпечною назвала вакцину і Всесвітня Організація охорони здоров'я, зазначивши, що побічний ефект, який спонукав до судового позову дуже рідкісний. Вакцина, навколо якої зчинився скандал, розроблена фармкомпанією спільно з Оксфордським університетом, наприкінці 2020-го та була оголошена як тріумф для британської науки. Препарат став ключовим у стримуванні інфікувань на піку пандемії, він швидко став доступним у 183 країнах світу, і за даними науковців, протягом найближчого року врятував мільйони людей. Однак вже у перші місяці використання вакцини вчені виявили зв'язок між ін'єкцією і рідкісним тромбозом. 

Та в AstraZeneca заявляють, що їхнє рішення не пов'язане із судовим позовом. Також додають, що пишаються вкладом, який їхня компанія зробила у припинення глобальної пандемії. Лише за перший рік пандемії вони поставили понад 3 млрд доз препарату. Тим часом в МОЗ України зазначили, що не фіксували несприятливих побічних ефектів після щеплення цією вакциною.

Дослідники із Кембриджського університету розробили нову технологію вакцини для запобігання епідемії та пандемії в майбутньому. Експерименти провели на мишах і виявили, що їхній метод превентивної вакцинології ефективний до появи хвороботворного збудника. Розроблена вакцина тренує імунну систему організму розпізнавати певні ділянки восьми різних коронавірусів та декілька інших, що наразі циркулюють у кажанів і можуть перейти до людини в майбутньому. Розробники кажуть, що поставили за мету створити вакцину, яка захистить нас від наступної пандемії коронавірусу та створить захист від широкого спектра різних коронавірусів, включно з тими, про які ми ще навіть не знаємо. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новини по темі