Перерахунок пенсій, субсидії, мобілізація: що нового чекає на українців з 1 травня

Сніданок з 1+1
06:30
Будні

Важливі зміни з 1 травня: що буде з пенсіями, субсидіями, мобілізацією та НМТ.

Поділитися:

Підвищення пенсій з 1 травня

З 1 травня перерахують пенсії пенсіонерам старше 70 років і тим, хто отримує виплати менше ніж 10 340 грн. Пенсіонери віком від 70 до 74 років отримують надбавку 300 грн. Від 75 до 79 років — 456 грн, а ті, кому за 80 — 570 грн.

Українські пенсіонери, які проживають на територіях активних бойових дій, у травні та червні можуть отримати додаткові виплати від ООН. Сума виплат залежатиме від розміру пенсії. 

Субсидії з 1 травня

Багато українців вже автоматично отримують свої житлові субсидії на неопалювальний сезон, проте є ті, кому її призначають за заявами та декларацією про доходи та витрати. На наступний сезон житлова субсидія призначається за особистим зверненням:

  • якщо субсидіант орендує житлове приміщення, за яке сплачує комунальні послуги;
  • приймає внутрішньо переміщених осіб;
  • якщо кількість осіб, які фактично проживають в оселі менша, ніж кількість зареєстрованих. 

Пільги для ветеранів з 1 травня 

Уряд спростив для ветеранів і членів їхніх сімей призначення пільг на оплату житлово-комунальних послуг.  З 1 травня, якщо ветеран війни не може самостійно подати заяву на призначення цих пільг, це можуть зробити члени його родини. Крім того, можна буде подавати спрощену заяву в електронній формі, зокрема через Дію.

Закон про мобілізацію

18 травня набуде чинності закон про мобілізацію. Звільнення від служби матимуть люди з інвалідністю та ті, хто потрапив у полон. Жінки зможуть піти служити виключно за бажанням. А от особи зі статусом "обмежено придатний" повинні пройти повторну лікарську комісію найближчим роком. Ті, хто отримав другу чи третю групу інвалідності вже після повномасштабного вторгнення, мають також пройти повторний медогляд. 

Усі військовозобов'язані повинні уточнити свої дані в ТЦК впродовж 60 днів після 18 травня. Це правило стосується навіть тих чоловіків, які виїхали за кордон. Для них має запрацювати електронний кабінет військовозобов'язаного, в якому можна буде оновити дані без особистого відвідування ТЦК. 

Також законопроєкт запроваджує нові покарання для ухилянтів: їх можуть подати в розшук за рішенням суду і заборонити керувати автомобілем.

НМТ 2024

14 травня стартує національний мультимедійний тест для школярів. З 10 травня ті, хто не зміг з поважних причин зареєструватися на НМТ, зможуть зробити це ще раз. Учасники основної сесії тестування вже з 8 травня можуть завантажити запрошення на його проведення. Учасники додаткових сесій дізнаються про дату, час і місце проведення іспитів з 8 липня.

Вступники до магістратури цьогоріч зобов'язані скласти єдиний вступний іспит. Він складається з тесту загальної навчальної компетентності та тесту з іноземної мови. Реєстрація на цей іспит розпочинається 7 травня у приймальних комісіях вишів.

Новини по темі