Травматична зброя в Україні: хто має на неї право, та чи легалізують її для цивільних

Сніданок з 1+1
06:30
Будні
Травматична зброя в Україні: хто має на неї право, та чи легалізують її для цивільних
Getty images

Травматична зброя: реалії та міфи: чи надає дозвіл на зброю право вільно нею користуватися.

Поділитися:

Днями Тетяна Шуліка, керівник художніх проєктів на 1+1, розповідала історію, як під час прогулянки зі своєю собакою на подвір'ї закритого ЖК один із сусідів погрожував їй травматичним пістолетом, який він дістав просто витягнувши з відкритого вікна і направивши на неї та її собаку. У цей момент жінка витягла телефон і почала викликати поліцію. Врешті-решт, сусід сказав, що якщо ще раз побачить її з собакою без охорони, то застрелить. Правоохоронці, які прибули на місце події, ніяк не захистили Тетяну, оскільки за їхніми словами, якщо фізично ніхто не постраждав, склад злочину не встановлюється. Команда "Сніданку з 1+1" вирішила дізнатися більше про травматичну зброю та її використання в Україні.

У Міністерстві внутрішніх справ відповіли, що закон України про вільний обіг зброї поки що не регулює питання обігу зброї, боєприпасів, спеціальних засобів та вибухових речовин. Ці питання врегульовані інструкцією МВС України від 21 серпня 1998 року. Адвокат та експерт з кримінального права Євгеній Черналівський каже, що є кілька категорій людей, які мають право на травматичну зброю, серед них народні депутати, судді, правоохоронці та журналісти. Аби отримати дозвіл на зброю, необхідно зібрати пакет документів та пройти навчання. А після - звернутись з відповідною заявою до сервісного центру, надати довідки про відсутність судимості, пройти навчання щодо використання цього виду зброї і сплатити відповідні державні мита. У МВС також наголошують, що для отримання права придбати зброю потрібно досягти певного віку для різних видів зброї. Громадяни України, які досягли 21-річного віку, можуть придбати холодну, охолощену пневматичну зброю. Окрім цього, варто подбати про умови зберігання зброї. Разом із травматичною зброєю купити спеціальний сейф.

Проте, дозвіл на травматичну зброю зовсім не означає, що ви можете нею користуватися. В теорії використовувати такий вид зброї можна з метою убезпечення себе від негативних наслідків. Але в практичному аспекті використання такої зброї може призвести до кваліфікації ваших дій, як перевищення меж необхідної оборони. А якщо вистрілити у якості самозахисту - може початися слідство, наскільки виправданим був такий крок. Покарання за перевищення самооборони - позбавлення волі від трьох років. Тож, адвокат радить у разі небезпеки спершу сказати нападнику, що у вас є зброя і попередити, що можете нею скористатись. Євгеній розвіює міф, що на деякі види травматичної зброї не потрібний дозвіл:

"Громадяни України від 18 років можуть без спеціальних дозволів володіти пневматичною зброєю калібром менше 4,5 мм і швидкістю польоту кулі нижче 100 м/с, револьверами та пістолетами під патрон Флобера". 

Щодо можливого ухвалення закону про легалізацію зброї для цивільного населення, експерт радить владі бути обережними, адже це може призвести до зростання обігу саме травматичної зброї. Ризик її застосування значно вищий, ніж вогнепальної, через меншу відповідальність.

"Якщо кожна особа буде ходити в нас зі зброєю, будь-який побутовий конфлікт може перетворитись на насильницькі сцени".

Варто нагадати, що кожного українця, який отримує дозвіл на зброю, незалежно травматичну чи вогнепальну, заносять до єдиного реєстру зброї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Новини по темі